Trafik kazası sonucunda kişilerin malvarlıklarına veya vücut bütünlüklerine karşı ciddi zararların gelmesi son derece muhtemeldir. Karayolları Trafik Kanunu bu konuda oluşabilecek uyuşmazlıkların çözüme kavuşabilmesi için birtakım düzenlemeler bulundurmaktadır. Karayolları Trafik Kanunu araç sahibi kişilerin sigorta yapmasını zorunlu tutmuştur. Bu sigortayı yapmayan kişilerin aracı trafikten men edilecektir.
Sigortacıya karşı açılan davalara bakmakla görevli mahkeme asliye ticaret mahkemesidir. Yargıtay da bu görüştedir. Sigorta sözleşmesinden doğan davalarda sigortalı aleyhine açılacak davalarda yetkili mahkeme sigortalının yerleşim yeri mahkemesidir.
Bu davalarda özel dava şartı mevcuttur. Getirilen değişiklikle bu dava şartına haiz davalarda dava açmadan önce sigorta kuruluşuna yazılı başvuru şartı vardır. Aynı zamanda Sigorta Tahkim Komisyonu’na yapılacak başvurularda da öncelikle bu dava şartının gerçekleşmesi aranmaktadır. Sigorta kuruluşu 15 gün içerisinde cevap vermezse artık dava açılabilecektir.
Trafik kazası sonucu bedensel zarar gelmişse poliçe kapsamıyla sınırlı olmak kaydıyla bazı tazminatlar sigortacı kuruluştan talep edilebilecektir. Tazminata uygulanacak faizin türü ve zamanı da oldukça önemlidir. Bu konuda Borçlar Kanunu uygulanmalı ve zararın meydana geldiği andan itibaren faiz yürütülmelidir. Olayın özelliklerine göre yasal faiz veya avans faizinin (eğer özellikle avans faizi talep edildiyse) işletilmesi gerekmektedir.
Hasar danışmanlık şirketleri adı altında faaliyet sürdüren bazı şirketler, söz konusu hukuk dalında hizmet verdiğini öne sürerken birçok farklı ilden bu şirketlerin insanları mağdur ettiği haberini almaktayız. Avukatlık Kanunu’nun “…Gerçek ve tüzel kişilere ait işleri dava etmek ve savunmak, adli işlemleri takip etmek yalnız baroda yazılı avukatlara aittir” hükmünü içeren 35. maddesini ve “Avukatlık yetkilerinin başkaları tarafından kullanılmaması” başlıklı 63. maddesini açıkça ihlal eden bu firmalar, mağdur insanları yanlış yönlendirerek maddi ve manevi zararlara uğratmaktadır.
Bahsetmek gerekir ki hiçbir yasal dayanağı olmayan bu şirketler, kişilerin gerek ölümlü gerekse bedensel zarara uğradığında hukuka aykırı olarak tazminatın büyük bir bölümünü talep etmektedirler. Danışmanlık şirketleri hukuka aykırı olarak kişilerin hak ettikleri tazminatın yüzde 50’sine kadar olan miktarı (bu oran Avukatlık Kanunu madde 164 gereğince en fazla yüzde 25 olabilir) mağdur olan kişiden talep etmektedir.
Sigorta - Tazminat Hukuku uygulanma biçimi açısından özel uzmanlık gerektirdiğinden bir avukata danışmanızı tavsiye etmekteyiz.
Bursa Avukat Berat Barulay
Sigorta - Tazminat Hukukuna ilişkin Detaylı Yazıları İçin Tıklayın