DÜNYA
Giriş Tarihi : 15-05-2021 00:23

Ürdün'ün birçok kentinde Filistin'e destek gösterileri düzenlendi

Ürdünlüler, İsrail'in saldırıları ve ihlallerine maruz kalan Filistin halkıyla dayanışma gösterilerine devam ediyor.

Ürdün'ün birçok kentinde Filistin'e destek gösterileri düzenlendi

 

Ürdün'ün başkenti Amman, bazı partilerin ve sendikaların çağrısıyla düzenlenen, yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı kitlesel gösteriye ev sahipliği yaptı.

Filistinlilere destek gösterisi için cuma namazının ardından Amman'daki El-Hüseyni Camisi önünde başlayan gösteri, yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki En-Nahil Meydanı'na kadar uzandı.

Öte yandan İrbid, Aclun, El-Mafrak, Tafile, Kerak, Akabe Zerka kentlerinin yanı sıra işgal altındaki Batı Şeria sınırındaki Ürdün Vadisi'nde (Ağvar bölgesi) de benzer destek gösterileri düzenlendi.

Ürdün Vadisi'ndeki gösteriye 3 bin kişi katıldı

Aktivistlerin çağrısı üzerine Ürdün Vadisi'ndeki Onur Şehitleri anıtı önünde düzenlenen gösteriye yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

Filistin direnişini öven sloganlar atan göstericiler, işgal altındaki Batı Şeria ile Ürdün arasındaki sınırın açılmasını talep etti.

Filistin bayrağının yanı sıra üzerinde "İki değil tek halk" ve "Kudüs Araplarındır" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, "Halk sınırın açılmasını istiyor", "Halk Filistin'in kurtarılmasını istiyor", "Batı Şeria sınırından askeri kaldır" ve "Toprağını geri almak isteyen silaha sarılsın" şeklinde sloganlar attı.

Göstericilerin bazılarının, güvenlik güçlerinin oluşturduğu barikatı aşma ve sınıra doğru ilerleme girişiminde bulunması üzerine güvenlik güçleri göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Daha sonra sosyal paylaşım sitelerinde, göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışma çıktığı, bazı göstericilerin sınırı aştığı ve 1 Ürdünlünün öldüğü ileri sürüldü.

Ürdün güvenlik güçleri ise yaptığı açıklamada, aktivistler tarafından sosyal paylaşım sitelerinde dile getirilen bu iddia yalanladı.

Açıklamada, "komşu ülkelerden bazılarının Ürdün güvenlik güçlerinin gerçek mermi kullandığı ve yaralananların olduğu" yönünde videolar paylaştığı belirtilerek, bunun asılsız olduğu belirtildi.

Ürdün, yaklaşık bir haftadır Filistin ile dayanışma gösterilerine tanık oluyor. Eylemciler, Ürdün hükümetinden de işgal altındaki topraklarda yaşananlar karşısında "güçlü bir pozisyon" almasını talep ediyor.

Hükümet: Gösteriler Filistin konusunda kararlı tutumu yansıtıyor

Ürdün Hükümet Sözcüsü Suheyr Dudeyn ise ülkenin resmi ajansı PETRA'da yayımlanan açıklamasında, söz konusu halk eylemlerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Dudeyn, gösterilerin, kardeş Filistin halkına ve Mescid-i Aksa'ya yönelik desteklerini, tarihi ve kararlı tutumlarını ifade ettiğini aktardı.

Hükümet Sözcüsü, içinde bulunulan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen tüm Ürdün'ün Filistinlilere yönelik desteği konusunda birlik olduğuna dikkati çekti.

Kudüs ve Gazze'deki olaylar

Gazze Şeridi'ndeki Filistinli direniş grupları, İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi'nden çekilmesi için 10 Mayıs Pazartesi günü yerel saatle 18.00'e kadar süre tanımıştı.

İsrail polisinin Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah'tan çekilmemesi üzerine Filistinli direniş grupları İsrail'e çok sayıda roket fırlatmıştı.

Bunun üzerine İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik "Surların Muhafızı" adıyla askeri operasyon başlatıldığını bildirmişti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 10 Mayıs'tan bu yana 31'i çocuk 126 Filistinli şehit oldu, yaralı sayısı 950'ye ulaştı.