BURSA HABER
Giriş Tarihi : 06-12-2022 13:34

Tarihi Lefke Kapı’daki suyolunda Osmanlı kitabesi bulundu

Bursa’nın İznik ilçesindeki Lefke Kapı’da bulunan tarihi çeşmenin suyolu tavanında Osmanlı kitabesi bulundu..

Tarihi Lefke Kapı’daki suyolunda Osmanlı kitabesi bulundu

Bursa’nın İznik ilçesindeki Lefke Kapı’da bulunan tarihi çeşmenin suyolu tavanında Osmanlı kitabesi bulundu.
Neredeyse her gün bir tarihi eserin meydana çıktığı Bursa’nın İznik ilçesinde Osmanlı’ya ait bir kitabe Lefke Kapı’daki çeşmenin suyolu tavanında bulundu. Lefke Kapı’nın iç surlarına dayanmış vaziyette inşa edilmiş olan çeşme; hazneli çeşmeler grubunda değerlendiriliyor. Su kanalından depoya toplanan su, batı cephesinden çıkan mermer tabladan caddenin iki yanından İznik Gölü’ne ulaşıyor. Günümüzde harap durumda olan çeşmenin suyu da akmazken, İznik’in en eski çeşmelerinden olarak kabul ediliyor.
Osmanlıca yazan kitabenin birkaç yazısı eksik olsa da, “Canlı olan her şeyi sudan yarattık, halen anlamazlar mı? Çoktan beri buradan dökülen bu su” olarak çevirisi yapıldı
“Onarım çalışmaları eski çağlardan beri problemli”
Eski Müze Müdürü Taylan Sevil yaptığı açıklamada, “Onarım ve restorasyon çalışmaları, antik çağlardan beri problemli bir şekilde devam etmiştir. Bugün ilçemizi çevreleyen surların inşaat tarihinden önce kullanılmış gevşeme malzemelerin olduğunu pek çok yerde görmekteyiz. Bu Osmanlı döneminde de olmuştur. Günümüzde bile, bilinçsizce yapılan onarım ve restorasyonlar devam etmektedir. Çeşmede görülen Osmanlı dönemine ait kitabe kalıntısı ise bilinçsizce yapılmış, onarım ve restorasyon sonucunda buraya monte edilmiş. Eğer bu çalışmaların başında uzman kişiler nezaret etmiş olsaydı böyle bir şey tabii ki olmayacaktı. Söylemek istediğim önemli husus şudur; bu işlerden anlamayan müteahhitlere verilen işlerin sonuçlarında böyle şeyler çıkması doğaldır” dedi.