EKONOMİ
Giriş Tarihi : 15-12-2023 15:41

Sermaye piyasaları paydaşları ‘TKYD 3. Portföy Yönetimi Zirvesi’nde bir araya geldi

Kurumsal yatırımcılar ve sermaye piyasalarının temsilcileri Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) tarafından 3’üncüsü düzenlenen ‘TKYD 3. Portföy Yönetimi Zirvesi’nde bir araya geldi..

Sermaye piyasaları paydaşları ‘TKYD 3. Portföy Yönetimi Zirvesi’nde bir araya geldi

Kurumsal yatırımcılar ve sermaye piyasalarının temsilcileri Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) tarafından 3’üncüsü düzenlenen ‘TKYD 3. Portföy Yönetimi Zirvesi’nde bir araya geldi.

TKYD tarafından düzenlenen 3. Portföy Yönetimi Zirvesi İstanbul’da gerçekleştirildi. Zirveye; Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Takas İstanbul Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Avşar Sungurlu, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İbrahim Öztop’un yanı sıra, çok sayıda sektör temsilcisi katılım gösterdi. TKYD’nin sosyal medya kanalında da canlı olarak yayınlanan zirve, yatırım fonlarının geleceğine ilişkin önemli analiz ve öngörülerin de yapıldığı dört ayrı panele ev sahipliği yaptı.

“Portföy Yönetimi sektörünün yönettiği varlıklar 3 trilyon lirayı aşarak GSYH’nin yüzde 13’ünün üzerine çıktı”
Zirvenin açılış konuşmasını yapan TKYD Başkanı Yağız Oral, “Ülkemizde Portföy Yönetimi Şirketlerinin kurulmaya başlaması ve Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği’nin kuruluşu 1990’lı yılların sonlarına denk gelmektedir. Sektörümüz geride bıraktığımız 25 yıllık süreçte yatırım fonları alanında farkındalığın artırılması ve kurumsal yatırımcı tabanının büyümesine katkıda bulunurken sağladığı finansman ile beraber ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasında ve şirketlerin gelişiminde önemli rol üstlenmiştir ve bunu da sürdürmeye devam edecektir” dedi.

Portföy yönetimi şirketleri tarafından yönetilen büyüklüğün, 2023’te önemli şekilde artmasıyla 3 trilyon lirayı aştığını vurgulayarak, “Portföy yönetimi sektörü tarafından yönetilen varlıkların Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 13,1’ine geldiğini, bu hızlı artışa rağmen yatırım fonlarının yatırımcı sayısının 4,3 milyon civarında seyrettiğini gözlemledik” diyen Oral, sektörün son yıllarda sergilediği etkileyici büyüme ile geldiği bu noktayı çok önemsediklerini, ancak gelişmiş ülke ekonomileri ile kıyaslandığında gidilecek daha çok yolun olduğunu da gördüklerinin altını çizdi.

Oral, Yönetim Kurulu üyeliğini üstlendiği Avrupa Fon ve Varlık Yönetimi Birliği EFAMA’nın raporlarına göre 2022 sonu itibarı ile Avrupa Portföy Yönetimi Sektörü’nün 28,5 trilyon euro büyüklük ile Avrupa GSYH’nin yüzde 138’ine ulaştığını vurguladı. Oral, “Dernek olarak bu seviyelere yaklaşmayı hedefleyerek, daha gelişmiş ve derinleşmiş sermaye piyasaları ile birlikte ülkemizin finansal istikrarının artmasına ve ekonomimizin gelişmesine katkı vermeye devam edeceğiz” dedi.

“Kurumsal Yatırımcıların reel ekonomiye katkısı hızlı şekilde artıyor”
Kurumsal yatırımcıların hem şirketlerin pay senetlerine yaptıkları uzun vadeli yatırımlarla, hem de Girişim Sermayesi Yatırım Fonları (GSYF) ve Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF) ile direk olarak reel sektöre önemli miktarda yatırım yaptığını ve desteklediğini belirten Oral, Kasım sonu itibarı ile bu fonların toplam yatırımının 150 milyar Türk lirasını aştığını söyledi. Oral, kurumsal yatırımcıların pay senetlerine yaptığı yatırımın Kasım sonu itibarı ile 382 milyar TL’ye, özel sektör tahvillerine yaptığı yatırımın da 33 milyar Türk lirasına ulaşırken bu fonların toplam yatırımının 565 milyar Türk lirası olduğunu vurguladı.

“Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri olarak çok önemli gördüğümüz bir diğer alan da Sürdürülebilirlik, Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim ve Etki Yatırımları”
Son yıllarda çevre etkisinin her sektörde öneminin arttığını belirten Oral, Türkiye’de yatırım yönetiminde küresel piyasalarda olduğu gibi sürdürülebilirliğin de öneminin aynı paralelde arttığını belirterek bu temada yaklaşık 4 milyar TL büyüklüğünde fon kurulduğunu vurgularken, “Sektör olarak sürdürülebilirlik temasını en iyi şekilde desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Oral, üniversite öğrencilerine yatırım fonlarını ve TEFAS’ı tanıtmak ve finansal okuryazarlığı artırmak için Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ve Takasbank iş birliği ile 3’üncüsü düzenlenen Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepetim Yarışması’nda ‘Sürdürülebilirlik’ fonlarına yatırım yapılmasını zorunlu hale getirdiklerini belirterek, “Öğrenciler gün geçtikçe önemi artan çevre, sürdürülebilirlik ve etki yatırımları temaları ve bu temalara yatırım yapan fonları tanıyacaklar ve bu şekilde daha çevreci yatırım yapıp geleceğimize katkıda bulunabilecekler” dedi.

“Yatırım fonlarının büyümesine oldukça önem veriyoruz”
Zirvenin açılışında söz alan SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, ise kurumsal yatırımcıların, sermayenin tabana yayılmasında önemli bir rol üstlendiklerine işaret ederek, “Sermaye piyasasının derinliğinin artması için yatırım fonlarının büyümesine oldukça önem veriyoruz. Bu açıdan 2023 yılı, önemli bir yıl oldu. Kasım ayı itibarıyla menkul kıymet yatırım fonları ve emeklilik yatırım fonlarındaki tasarruf düzeyi 2,1 trilyon lirayı aştı. Ayrıca toplam 64 adet portföy yönetim şirketi tarafından yönetilen toplam portföy büyüklüğü de 3 trilyon lirayı aştı. Yatırım fonlarına yatırım yaparak kurumsal portföy yönetiminin avantajlarından yararlanan yatırımcı sayımız 5 milyon civarında bulunuyor” dedi.

Gönül, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu fonların yanında son yıllarda dünyada öne çıkan ve alternatif yatırım fonları olarak adlandırılan, girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul yatırım fonları da benzer şekilde önemli gelişmeler kaydetti. 2014 yılından itibaren ülkemiz mevzuatına kazandırılan alternatif yatırım fonlarının, yapılan yasal değişiklikler sonrası bugün 150 milyar lira büyüklüğünü aşmış olması, sermaye piyasası adına sevindirici bir gelişmedir.

Son dönemde belirli temalarla kurulan fonların büyüklüğünde de artış gözlemliyoruz. Kasım ayı itibarıyla sürdürülebilirlik temasına yatırım yapan veya temiz enerji gibi yenilenebilir enerji alanlarına odaklanan, toplam piyasa değeri yaklaşık 14 milyar lira olan 47 yatırım ve emeklilik yatırım fonumuz bulunuyor. Bu tutarın önümüzdeki yıllarda; küresel konjonktürle birlikte hızla artmasını umuyoruz.”

“Fon ekosistemi açısından geleceğe daha umutla bakıyoruz”
Menkul kıymet yatırım fonu ve emeklilik yatırım fonu piyasasının gelişiminde önemli rolü olan TEFAS ve BEFAS’ın öneminden de bahseden Gönül, 2015 yılından bu yana faaliyette olan TEFAS’ın, 2021’de faaliyete geçen BEFAS’ın, yatırımcıların sadece fonlara erişimini kolaylaştırmakla kalmayıp, fonların karşılaştırılmasında sağladıkları kolaylıklarla, yatırımcı tabanının genişlemesine katkıda bulunduklarına işaret ederek, “2023 yılında TEFAS’ta toplam işlem hacmi 1,7 trilyon lira, BEFAS’ta ise yaklaşık 16,5 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Bu gelişmeler fon ekosistemi açısından geleceğe daha umutla bakmamızı sağlıyor” dedi.

“Önemli adımlar attık”
Kurumsal yatırımcı tabanındaki bu olumlu gelişmeleri dikkate alarak, portföy yönetim sektörünün kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesine yönelik önemli adımlar attıklarına da vurgu yapan Gönül, bu konuda şunları söyledi:
“Yürütülen çalışmalarımız sonucunda bu yıl portföy yönetim şirketlerinin organizasyonel yapısı ve sermaye açısından güçlendirilmesi amacıyla tebliğ değişiklikleri yaptık. Bununla birlikte, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması ve yönetim sürecinde şeffaflığın artırılması amacıyla dünyada ‘stewardship’ olarak bilinen sorumlu yönetim ilkelerine ilişkin düzenleme çalışmalarımız hâlihazırda devam ediyor. Ayrıca, karbon piyasasının geliştirilmesi, sürdürülebilirlik, finansal teknolojiler ve finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılması konularında yürütülmekte olan çalışmaların kurumsal yatırımcılar sektörüne de olumlu yansımalarının olacağını düşünüyorum.

Kurumsal yatırımcılar, özellikle portföy yöneticileri, önemli görev ve sorumluluk üstlenmektedir. Sermaye piyasalarının belki de en sağlam kalelerinden biri olarak gördüğümüz kurumsal yatırımcıların, görevlerini bu sorumluluk bilinci ile yaptıklarına inanıyoruz. Mesleki etik dışında davranmayacaklarına inandığımız bu paydaşlarımız, eminiz ki aldıkları sorumluluğun bilincinde olarak, en iyi hizmet anlayışıyla görevlerini yerine getirmeye devam edeceklerdir.

Portföy yönetimi alanındaki gelişmelerin aktarılmasına vesile olacak bu toplantının organizasyonu için Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği’ne teşekkür ediyorum.”