SAĞLIK
Giriş Tarihi : 24-10-2023 11:27

Merdiven altı piercingte ölümcül tehlike

Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, hijyensiz ve yeterli eğitimleri almayan kişiler tarafından yapılan piercing uygulamalarının HPV, molluskum, AIDS, hepatit B, hepatit C ve verem gibi kan yoluyla bulaşan ölümcül hastalıklara davet çıkardığını söyledi..

Merdiven altı piercingte ölümcül tehlike

Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, hijyensiz ve yeterli eğitimleri almayan kişiler tarafından yapılan piercing uygulamalarının HPV, molluskum, AIDS, hepatit B, hepatit C ve verem gibi kan yoluyla bulaşan ölümcül hastalıklara davet çıkardığını söyledi.
Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, piercing uygulamalarının sosyal medyanın etkisi ve popüler kişilerin taklit edilmesiyle 12 ila 25 yaş gurubunda oldukça popüler hale geldiğini söyledi. Günümüzde piercing uygulamalarının ruhsatlı veya ruhsatsız pek çok yerde uygulandığını aktaran Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, “Güzellik salonları, aksesuarcılar, dövme merkezleri dışında gençler arasında arkadaşına ya da kendi kendine uygulamaya yapanların sayısı giderek artıyor. Sosyal medyada nasıl yapılacağının videoları paylaşılıyor ve 18 yaş altı gençler arasında bilinçsizce yayılıyor. Aile izinlerinin sorgulanmaması, yaşanacak problemleri daha da arttırıyor” dedi.
Deri enfeksiyonlarının yanı sıra kalp hastalıklarını tetikliyor
Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, kötü hijyen koşulları altında uygulamaların yapıldığını ve uygulama yapan kişilerin yeterli eğitime sahip olmadığını belirtti. Dr. Öğr. Üyesi Can, hijyensiz koşullar altında yapılan uygulamaların HPV, molluskum (basit deri enfeksiyonu) AIDS, hepatit B, hepatit C ve verem gibi kan yoluyla bulaşan ölümcül hastalıklara davet çıkardığını ve bu yüzden toplumun bilinçlendirilerek, yasal önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.
Günümüzde piercing uygulamasının kimler tarafından hangi eğitim sonrası uygulanacağı, uygulayan kişilerin düzenli yıllık sağlık kontrolleri, kullanılan malzemelerin ve ortamın yeterli sterilizasyonunu ile hijyeninin denetlenmesine dair yasal düzenlemenin de bulunmadığını aktaran Dr. Öğr. Üyesi Can, yanlış ve hijyensiz ortamlarda yapılan uygulamalarda yaşanan sağlık sorunlarını şu şekilde sıraladı:
-Yeterli hijyenik koşullarına uyulmaması sonucunda lokal bakteriyel deri veya kıkırdak enfeksiyonları gelişebilir. 1 ila 3 gün içinde işlem bölgesinde kızarma, şişme, iltihap ve kanlı akıntılı yara oluşur. Bu durumda hemen bir Dermatoloji uzmanına başvurun. Bu sorunlar basit antibiyotikli ilaçlarla tedavi edilebilir. Tedavide geç kalındığında sepsis ve endokardit (ciddi bir kalp hastalığı) gibi sistemik hastalıklara dönüşebilir.
-İşlem uygulanan bölgede yabancı cisim granulomu denilen sert kabarmalar oluşabilir tedavisinde piercing çıkarılır, antibiyotikli ilaçlar, cerrahi ve lazer gibi işlemler kullanılabilir.
-İşlem bölgesinde piercingin üretildiği malzemeye veya kullanılan antiseptiklere karşı kontakt egzema gelişebilir. Bu durumda ilk 3 gün içinde kızarıklık, kaşıntı, ödem ve sulantı görülür. Tedavisinde kortizonlu kremlerden başka yine piercingin çikarılması gerekir.
-İşlem yapılan bölgede KELOİD denilen deriden kabarık sert bir kitle oluşur. Önceden hiç karşılaşılmadı ise önlenilemez bir durumdur. Nedeni kişinin deri hasarı sonrasında normalden fazla miktarda kolajen üretmesi ve bunun sonucunda aşırı doku büyümesidir. Tedavisi oldukça zordur ve bazı vakalarda cerrahi tedavi bile gerekir.