BURSA HABER
Giriş Tarihi : 06-11-2022 12:46   Güncelleme : 06-11-2022 12:57

Kurtoğlu Mahallesi'nde misafir olmak

Bursa'nın Yıldırım ilçesine bağlı ve Bursa'nın en eski mahallelerinden olan Kurtoğlu Mahallesi'nde misafir olmak çok güzel bir hal alıyor.

Kurtoğlu Mahallesi'nde misafir olmak

Bursa'nın Yıldırım ilçesine bağlı ve Bursa'nın en eski mahallelerinden  olan Kurtoğlu Mahallesi'nde misafir olmak çok güzel bir hal alıyor.Güler Yüzlü ve güzel sözlü karşılamaların yanında ikramları ile de dikkat çeken bu duruma Mahalle muhtarınınnda öncülük ettiğini görmek bizleri çok sevindirdi.

Bursatakip ailesi olarak bu durumu siz kıymetli okurlarımızla paylaşarak Kurtoğlu Mahallesini görmenizi, alışveriş yapmanızı,Bursa'nın tarihi değerlerinden olan bu yeri ziyaret etmenizi istedik.

Kıymetli Kurtoğlu Mahallesi Muhtarımız Ahmet Gedik beyefendiye ve esnaf Arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.

İş hayatlarında başarılar diliyoruz.

 

SİZLERE KURTOĞLU MAHALLESİNİ TANITALIM

Bursa'nın eski mahallelerinden biridir

Setbaşı'nda bulunan mahalleye bugün de Kurtoğlu/Kurdoğlu Irgandı Köprüsü’nün yakınlarında bulunan Selçukhatun Mahallesi’nin yanındadır. Bugün mahallenin ortasından Namazgâh ile Yeşil caddeleri geçmektedir. Mahallede bulunan köprüye de Kurdoğlu Köprüsü denirdi. Mahalle mescidini, 1486 yılında, Kurdoğlu lakabıyla tanınan İshakoğlu Mehmed yaptırmış. İshakşah Mahallesi ile bu mahalle, za­man zaman iki ayrı mahalle gibi görünür. Mahallenin adına en eski, 1492 tarihli belgelerde rastladık. Eski belgelerde, Kurdoğlu anlamına gelen İbnikurd veya Veledikurd olarak da anılmıştır. 1530 tarihli tahrir def­terinde, mahallenin diğer adının Bahadırağa olduğu yazılmaktadır. Ayrıca bu tarihte mahallenin adı, Korkudoğlu olarak anılmıştır. 1573 yılında Kurdoğlu'na dönüşmüştür. Mahallede XVI. yüzyılda, 30-40 hane yaşamak­taydı. 1573 yılında 9 hane de Ermeni’nin yaşadığı anlaşılan mahallede KaraçelebiHacıbaba ile İshakıah mescitleri bulunmaktadır. XIX. yüzyılda mahallede, Bilecikli Ali Vehbi tarafından yaptırılmış bir ipek fabrikası vardı. Bu fabrikada yılda 5 bin kg ipek işlenmekteydi. Kurdoğlu Köprüsü yakınlarında bulunan Müslüman mezarlığı kıyısında, XIX. yüzyılın sonlarında; İmrazaoğlu Karadan adlı bir Ermeni fabrika yaptırmış. Bu sırada Ulucami'de, bir Cuma sonrasında bazı kışkırtıcılar, fabrikanın mezarlık üzerinde olduğunu savunur. Bu nedenle islam mezarlığı üzerinde Hıristiyan fabrikasının kurulmasının kâfirlik olduğunu söyleyerek fabrikaya doğru yürümüşler. Kalabalık fabrikanın önüne gelince; "Fabrikanın atıklarının mezarlığa dökü­lüyor. Bunu yıkacağız." deyip saldırmışlar. Kalabalığın, Hükümet Sarayı önünden geçer­ken hiç ses çıkarılmamış olması, olayı Hükümet'in onayladığı anlamı çıkarabilir. O zamanki vali Öküz Mehmed Paşa, daha sonra olaya müdahale etmiş. Ancak fabrika kökünden yıkılmış. Vali, bazı kabadayılar ile hoca­lar tarafından taşlanmıştır. Fabrika sahibi İmrazaoğlu ise Üsküdar'a kaçmış. Olay İstanbul'da duyulunca iki tabur asker ile top yollanmış. Asker ilk önce Atıcılar'a, sonra da Tuzpazarı'na gelerek buradaki hanlara yerleştirilmiş. Olaya katılanlar yakalanmış, fabrikanın parası da Bursalılara ödetilmiştir. Mahallenin Veledikurrat olarak da anıldığı görülmüştür. 1924 yılında nüfusu azaldığı için İshakşah, Hacıbaba ve Velediherrat Mahallesi ile birleşip tek muhtarlığa bağlanmıştır. Bugün mahallede çoğunlukla eski Bursalılar yaşamaktadır. Mahalledeki Ermenilerin yerine ise bazı Selanik göçmenleri yerleştirilmiştir. Bugün merkez Yıldırım ilçesine bağlı bir mahalledir.