BURSA HABER
Giriş Tarihi : 03-12-2021 13:55   Güncelleme : 03-12-2021 13:55

Bursa'da geçmişi 3 bin yıl önceye dayanan Yağcıbedir halılarından oluşan sergi açıldı

Bursa'da, geçmişi 3 bin yıl önceye dayanan Yağcıbedir halılarından oluşan "El Dokuma Halıları Yöresel El Sanatları Sergisi" açıldı.

Bursa'da geçmişi 3 bin yıl önceye dayanan Yağcıbedir halılarından oluşan sergi açıldı

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, boyası ağaç ve bitki köklerinden hazırlanan, yüzde 100 koyun yününden imal edilen halıların yer aldığı sergi, Sındırgı Yağcıbedir Halıcılar Derneğinin katkılarıyla Tayyare Kültür Merkezi'nde beğeniye sunuldu.

Açılışta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa'nın, geleneksel birikimini evrensel konuma taşıyabilen, çalışmalarıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne adını yazdıran görkemli bir şehir olduğunu belirtti.

Bursa ipeği ve İznik çinisi başta olmak üzere şehrin zanaat ve halk sanatlarının da evrensel değer haline geldiğini vurgulayan Aktaş, şunları kaydetti:

"Yağcıbedir halıları, önemli kültürel değere sahip motifleri olan, sade renkleriyle öne çıkan halı türüdür. Bu sergide yer alan halılar, bizlere tarihi çok eskilere uzanan hikayeler anlatıyor. Bu değerli ürünler coğrafi işaret de aldı. Umarım geleceğe aktarılmasında serginin de katkısı olur. Sergiye katkı verdiğimiz için mutlu oldum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ise Yağcıbedir halılarının geçmişinin Orta Asya'dan göç eden ve vergilerini yay yaparak ödeyen Yaycı Yörüklerine dayandığını bildirdi.

Yavaş, 3 bin yıllık tarihin coğrafi işaretle taçlandığını kaydederek, "Türklerin olduğu her yerde kilim, halı gibi çok güzel ürünler vardı. Ama son yıllarda naylon, petrol atığı gibi ürünlere teslim olduk. Teslim olmamak için gayret ediyoruz. Belediye olarak destek veriyoruz. Kadınlarımız da bu destekle beraber kıymetli ürünleri ortaya çıkarıyor." ifadelerini kullandı.

Yöre kadınlarının el emekleriyle hazırladığı halılardan oluşan sergi, 11 Aralık'a kadar ziyaret edilebilecek.