BURSA HABER
Giriş Tarihi : 18-12-2021 19:13   Güncelleme : 19-12-2021 00:19

Bursa Elektronikciler Odası Başkan Adayı Sayın Erkan Kırcalı'dan önemli açıklamalar

Bursa Elektronikçiler Odası Başkan adayı olan Erkan KIRCALI ile Elektronikçiler odasının secim süreci ve Elektronikçiler Esnafı odasının üyelerinin sorunları ve bu sorunlar ile ilgili çözümleri hakkında görüşlerine başvurduk. Sayın KIRCALI'nın başkanlık adaylık süreci ve secim çalışmaları konusunda bilgilerine başvurduk

Bursa Elektronikciler Odası Başkan Adayı Sayın Erkan Kırcalı'dan önemli açıklamalar

1 – Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? (Bu soru önemli bir soru. Okuyucuların vereceğiniz bilgileri hangi sıfatla verdiğinizi bilmeleri, sözlerinizi önemsemeleri açısından mühim.)

Ben Erkan Kırcalı 35 yaşındayım  / Bursa doğumluyum soy ismimizden anlaşılacağı gibi aslen kökenimiz göçmendir. 18 yaşından beri elektronik sektörün de bilgisayar, fotokopi makinaları ve Güvenlik sistemleri olmak üzere ticaret yapmaktayım. Şuan ise Gold Güvenlik sistemleri olarak güvenli yaşam akıllı şehircilik araç takip hizmetleri ile ticaretimize devam etmekteyiz. Çeşitli STK gruplarında yöneticilik yaptım. Yaklaşık 8 yıl ise Esnaf Sanatkâr Odasında Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundum.

2 – Elektronikçiler Odası Başkanlığına Adaylığınız ne zaman ve nasıl adım Atarak karar verdiniz?

 -Öncelikle elektronikçiler odası yaklaşık 30 farklı esnaf dallarından oluşmaktadır. Bunların içinde, İnternet Cafeciler, Playstation Cafeciler, Telefoncular ve Tamircileri, Elektronik Tabelacılar, Televizyon Tamircileri, Tıbbı Medikal cihaz satış mağazaları, Bilgisayarcılar, Bilgisayar tamircileri ve daha burada sayamadığım pek çok sektör bulunmaktadır,  odanın yapması gereken asil görevlerini yapmadığını ve sadece bu 30 esnaf grubundan birkaçına hizmet ettiğini düşündüğümüzden ötürü ve diğer esnaf arkadaşların mağdur olduğunu düşünerek 2 yıl önce oda seçimlerine girmeye karar verdim.

3 – Elektronikçiler odası Bilişim dünyasına ve oda üyelerine olan olumlu olarak neler katıyor?

Bilişim dünyası öncelikle geniş bir kavramdır. Ve şuan güncel hayatımızda olmazsa olmazımız arasına girmiştir. Odamızın şu anki yöneticileri ne yazık ki bilişim dünyasından uzak bir düşünceye sahiplerdir. Mevcuttaki yönetimin maalesef 20 yılı aşkın bir süredir odamızı yönetmektedirler ve Bilişim dünyasının hızlı gelişimine ayak uyduramadıklarını görüyoruz. Teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ki sürekli yenilikleri takip edip bu yenilikleri de esnaf arkadaşlarımızın uyum sağlaması ve kendilerini geliştirebilmeleri için odamızın ön ayak olması gerektiğini düşünüyoruz. Bundan ötürü bu yola çıktık. Kendi sektörlerine hâkim, Kendi sektörlerindeki yenilikleri sürekli takip eden ve kendi işletmelerine bu yenilikleri uygulayan çok güçlü bir yönetim kadromuz bulunuyor.

4 – İlk zamanlara göre Elektronikçiler odası sadece Televizyon ve Uydu tamircilerinden oluşuyor idi bu gün pek çok meslek dalını bünyesinde bulunduruyor bu farklı meslek dallarının Elektronikçiler odası çatısı altında toplanması sektörlere ne derece etkiliyor?

Çok doğru bir noktaya değindiniz için öncelikle çok teşekkür ediyorum. Odamız kurulum aşamasında televizyon ve uydu tamiri yapan ustalarımızdan oluşmaktaydı şuan birkaç örnek vermek gerekirse bilgisayar dalı güvenlik sistemleri dalı ışıklı reklamcılık dalı çep telefonu satıcılığı ve teknik servisi gibi 30 dala hizmet etmektedir. Ve bu sektörlerin her birinin ayrı ayrı sıkıntıları mevcuttur. Bu dalların gelişimi ilgili bizler komisyonlar oluşturarak daha hızlı sorun çözme yöntemleri ile esnaf arkadaşlarımızın teknolojiye daha hızlı adapte olup kendi sektörlerindeki gelişmeleri çağımıza uyarlayarak gelişimlerine katkı sağlamayı düşünmekteyiz.

5 – Bu bağlamda Elektronikçiler odası Üyelerinin temel sorunları nelerdir?

Yaklaşık 6 aydır sahada üyelerimizi geziyoruz onlarla en az 20-30 dakika vakit geçiriyoruz ve hepsinin sıkıntılarını dinliyoruz üyelerimizin bizden talepleri odada karşılarına herhangi bir muhatap bulamadıklarını kredi çekerken çok zorlandıklarını ve tüketici hakem heyeti konularında çok mağdur olduklarını ya da odadan bir destek talep ettikleri zaman onlara sanki o odanın üyesi değilde başka bir odanın üyesi gibi davranıldığı odanın mevcutta bulunduğu yerin ne kadar kötü olduğunu KOSGEB desteklerinden hiçbir şekilde faydalanamadığını teknik personel bulmakta zorluk çektiklerini bizlere dile getiriyorlar sorunlarımız çok ilk başta demiştim daha sayamadığımız daha fazla sorunlarımız da var.

6 – Peki, bu sorununların çözümü sizce nasıl gerçekleşir?

Aslında çok basit biliyor musunuz sadece önünüze alacağınız bir A4 kâğıdına bakar ve madde madde sektör Komisyonlar oluşturarak komisyona her sektörün önde gelenlerini koyarsak sektörün genel sıkıntılarını anlamış oluruz hepimizin mesleği farklı biz bir cep telefonunu işi yapanın sıkıntılarını ne kadar bilebiliriz ki bilemeyeceğimiz için sektörün önde gelenleri bizleri yönlendirecektir Ve biz şu an onu yapıyoruz üyelerimize vaatlerimiz sorunlarını çözme konusunda genel olarak şunlardan oluşmaktadır. Diyoruz ki odanın anlaşmalı bir avukatı olacak oda bünyesinde anlaşmalı bir KOSGEB danışman olacak odanın mevcutta bulunduğu yeri değiştireceğiz üyelerimize daha sağlıklı bir ortamda hizmet vereceğiz teknik personel eğitimi ile ilgili kurslar oluşturacağız onlara da iş garantileri sunacağız e-ticaret eğitimleri ile alakalı kurslar oluşturacağız sektörel fuar desteklerini üyelerimize sunacağız, çeşitli firmalar ile anlaşıp(Özel Hastaneler, Benzin İstasyonları, Tur Şirketleri, Seyahat acentaları,vb) oda üyelerimizin buralardan daha indirimli olarak faydalanmalarını sağlamak, sosyal anlamda oda üyelerimizin birlik ve beraberliklerini artırmak için çeşitli etkinlikler ve tur ve geziler düzenlemek ve en önemli olan ise üyelerimizin 7:24 bizi yanında hissedebileceği ortamı sağlayacağız

7 – Elektronikçiler odası üyelerinin bilişim dünyasına ve yeni teknolojilere ayak uydurduğunu düşünüyor musunuz? Bunun için neler yapmayı planlıyorsunuz(Örneklerle açıklar mısınız?)

Elektronikçiler odası üyelerimizin bilişim dünyasına ve yeni teknolojileri ayak uydurduğunu tabii ki de düşünüyoruz ve hatta size bir şey daha söylemek istiyorum  yön verdiğini düşünüyorum çünkü öyle bir ustalarımız var ki bünyemizde biraz imkanlar versek daha farklı projelere daha farklı yapılmamış işlere ayak uydurabilecekler ve hatta şunu belirtmek isterim   Elektronikçiler odası bünyesinde var olan çeşitli ustalarımızdan bazıları geri dönüşüm ile uğraşmaktadır mesela bilişim dünyasından bahsediyoruz ama şu an dünya genelinde genel olarak bir çip  krizi yaşıyoruz ve çip  krizinin en büyüğünü   ülke olarak çok büyük problemlerle karşı karşıyayız mesela öyle bir ustamız var ki geri dönüşüm konusunda Türkiye’yi geri dönüşüm merkezi haline getirebilecek kapasitede ya da öyle bir bilişim dünyasında arkadaşlarımız var ki şu an internet kafelerin sistemlerini Türkiye genelinde pazarlamış durumdadır yani bir üyemiz internet kafe açtığı zaman sadece bir link ile bütün oyunları bütün o internet kafenin ihtiyacı olan veri tabanı indirebilecek potansiyeli   Bursa’dan sunmaktadır ya da çeşitli yazılımcı arkadaşlarımız var örnek veriyorum e ticaret bünyesinde çok ciddi bir şekilde yazılımla uğraşıyorlar yani entegrasyonlar dediğimiz yani bir ürünü e ticaret sayfasında satılmasından tutun kargolanması aşamasına kadar olan bütün evrelerin hepsini paket programlarla yaparak bunu dünya gelene satıyolar yani aslında özümüze inersek daha da yapılabilecek çok şeyimiz var bizim öncelikle elektronik kavramını sadece televizyoncu algısından değiştirmemiz gerekiyor ben televizyoncu ustalarımıza saygı duyuyorum ama artık sektör bizim genel anlamda yaşam hayatımızda yani evde sadece daha önceden sadece bir televizyonumuz vardı bunun ustası vardı ama şimdi cebimizde cep telefonumuz var düşünün ki . sektörümüz nereden nerelere gelmiş o yüzden elimizdeki ustalarımızın kıymetini biliyoruz ve bilişim dünyasına yön verdiklerini de farkındayız bizlerde daha fazlası ile onların yanında olmayı düşünüyoruz.

8-Elektronikciler odası üyelerinin sektörel gelişimine engeller var mı? Sizce bu engelleri nasıl aşabilirsiniz.(Örneklerle açıklar mısınız?)

Elektronikçiler odası üyelerinin sektörel gelişimindeki engeller tabii ki de vardır bu engeller tecrübe ve rekabet ile alakalı olan engellerdir kendimden örnek vermek isterim bu konuda gold  güvenlik ği kurduğum zaman en büyük engelim benim finansal olarak bir engelim vardı finans bütçesini tam sağlayamadımdan dolayı her şeyi çok kısıtlı bir şekilde yapmak zorundaydım bununla alakalı engelleri aşabilmek için ozamanlar mesela bir kosgeb  desteği ya da esnaf kredi Koparatiflerin desteğinden faydalanmış olsaydım şu an daha da farklı bir noktada olmuş olabilirdim bir de tecrübesizlik yani bu tecrübesizlik bizler gibi firmaların artık bazı firmalara örnek olması gerekir yaptığımız her işte ben hep şunu söyledim kurumsal bir yapıda olmamız gerektiğini söylerim ve kurumsallıktan kaçmamamız gerektiğini söylüyor kurumsal bir yapı oluşturmak ilk başta bir maliyettir ama bu maliyeti daha sonrasında kara çevirmek çok çok basittir onun haricinde teknik anlamda personel bulma engellerimiz aşırı derecede yoğun bir şekilde vardır bunlarda az önce de söyledigim gibi eğitimlerle açılabilecek potansiyelde çünkü Bursa’da ya da Türkiye’de meslek liseleri diye bir kavram var yani meslek liselerinin yetiştirdi öğrencileri bizler dışarda farklı bir dallara garsonluklara ya da vale hizmetine kaçırmamamız gerekir bu öğrencileri yetiştirip kendi Bünyemizdeki teknik servis elemanları olarak aktif kullanmamız gerekmektedir asıl en büyük engellerden biri de bana göre rekabet kısmıdır işin rekabet kısmı ile alakalı olan olaylarla ilgili ben şunu söyleyebilirim üyelerin birbirlerinin rakibi olmadıklarını, onların aynı işi yapan meslektaş oldukları ve her zaman birbirlerine yardım edebilecek ve isteyecek bir  iş hayatını üyelerimize kazandırmak istiyoruz.

9 – Elektronikçiler odası üyelerinin farklı sektörlerde olduğunu belirtiniz. Bu Sektörlerin daha çok ivme kazanması için neler yapılabilir?

Sektör komisyonları kurabiliriz toplu tedarik ağını oluşturabiliriz e ticaret ağır oluşturabiliriz sektör kaynaşmalarını sağlayarak sektörler birbiri arasında ticaret yapmasını sağlayabiliriz

10-Bu anlattıklarınızla Üyelerinizin sektörleri nasıl ivme kazanır? Biraz daha açıklar mısınız?

Oluşturacağımız komisyonlar ile sektörün sıkıntılarını daha iyi anlamış olabiliriz o her komisyonun bir başkanı olacaktır ve o sektörünü temsil edecektir devlet bünyesindeki standartlar ile yapılması gereken işleri komisyon açısında belirleyerek bunun uygulaması ile alakalı vergi dairesi SGK belediyeler bunlardan destek alarak daha iyi bir işletme haline getirebiliriz üyelerimize Yine bir e ticaret sitesi oluşturarak burada üyelerimizin ürünlerini satış mağazısı olarak açabiliriz yine odamız küçük bir oda değidir 1750  kadar üyesi vardır sektörler arası ticaret imkanı sunabiliriz

11-Kısaca diyorsunuz ki Devlet bize elini uzatsın, yardımcı olsun, biz de kendimizi düzeltebilelim. Doğru mu anladık?

Odamızda bulunan sektörlerin denetimleri konusunda tabii ki devlete ihtiyacımız vardır bizler oda olarak onların denetimlerini sağlayabilmek için elimizden geleni yapacağız ama burada önemli olan belli bir işletmenin standartları olması gerekir bu standartları uymamız gerekir ve bunu işletmeleri kontrol etmemiz gerekir ve devletin de bunları kontrol ederek oradaki olumsuzlukları yok etmesi gerekir. Mesela şöyle örnek vereyim Pandemi süresince odamız üyesi olan İnternet Cafe ve Playstation cafeler tamamen kapatıldı ve bu süreç çerçevesinde kendilerine yeterli desteğin verildiğini düşünmüyoruz. Çünkü çay ocakları bu pandemi çerçevesinde acık kalıp çalışırken benim üyem dükkânını kapatmak zorunda kaldı buda maalesef haksız rekabete yol açtı. Devletimizin burada bu haksız rekabetin önüne geçebilecek önlemler almasını bekliyoruz.

12-Elekronikciler odası başkanlığını kazanırsanız yönetiminizde kimler olacak ve nasıl bir yönetim sergileyeceksiniz.?

Oda başkanlığını kazanırsak şayet ki yönetimimizde odamızda bulunan 30 farklı sektörden de ayrıyeten çeşitli arkadaşlarımız olacaktır bu sektörleri enişte derecede temsil eden arkadaşlar olması için elimizden geleni yapmaktayız ve yönetimimiz aktif çalışan bir yönetim halinde olacaktır şu anki odamızın mevcut durumu belli hiçbir şekilde bir çalışma içeresinde değillerdir ne artıları vardır ne eksileri vardır bizler yönetim olarak özellikle gençler olarak odamızın daha aktif bir hale gelmesi için çalışacağız hayallerimiz hedeflerimiz var bunların hepsini yerine getireceğiz

12- Son olarak Elektronikçiler odası başkanlığı adaylığınızı açıkladınız. Üyelerinize söylemek ve iletmek istediğiniz bir mesajınız varmı?

Daha fazlası için hep birlikte sloganıyla çıkmış olduğumuz bu yolda siz değerli üyelerimizin eksiksiz desteklerini beklemekteyiz bizler hayalleri ve hedefleri olanlarız ve bunun için mücadele edeceğiz bugüne kadar yapmış olduğumuz her işi en iyi şekilde yapmaya çalışmışızdır ben ve yönetim mim sektör olarak baktığımız zaman elektronik sektörünün önde gelen ve sektöründe saygın isimlerinden oluştur maktadayız ve genel anlamda genç yaşta başarı elde etmiş iş insanlarından oluşmaktadır hayallerimizi sizlere anlattığımız zaman sizlerin bunların gerçek olacağını inanmanızı isteriz ve yine aynı şekilde söylüyorum sloganımız daha fazlası için hep birlikte diyoruz