Yazarlar Video Galeri Rehber İlanlar Anket Gazeteler İletişim RSS
Bursa Takip Haber  |  Haberiniz olsun
  • BURSA HABER
  • BURSASPOR
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • ASAYİŞ
  • SİYASET
  • SPOR
    • FUTBOL
    • BASKETBOL
    • TENİS
    • VOLEYBOL
  • EĞİTİM

Kategoriler
  • BURSA HABER
  • BURSASPOR
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • ASAYİŞ
  • SİYASET
  • SPOR
  • EĞİTİM
  • DÜNYA
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR - SANAT
  • YEREL
  • RÖPORTAJ
  • GENEL
Uygulamalar
  • Yazarlar
  • Video
  • Galeri
  • Rehber
  • İlanlar
  • Anket
  • Namaz
  • Gazeteler
  • Sitene Ekle
  • Puan Durumları
  • Mail Bülteni
  • RSS
Diğer Sayfalar
  • Canlı Yayın
Kurumsal
  • İletişim
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Kurallar
  • Gizlilik
  • Kullanıcı Sözleşmesi
  • Veri Politikası
SONDAKİKA
22:17 İstanbul Valiliği: "Binanın önceden tahliye edilmesi nedeniyle ilk belirlemelere göre herhangi bir can kaybı veya yaralanma bulunmamaktadır"
21:55 Jayden Oosterwolde oyuna devam edemedi
21:54 UEFA Şampiyonlar Ligi: Fenerbahçe: 2 - Sturm Graz: 0 (İlk yarı)
21:28 Bahçelievler’de 4 katlı boş bina çöktü
21:27 Otomobille çarpışıp savrulan motosiklet başka bir araca çarptı: 2 yaralı
21:19 Maltepespor Başkanı Ildırı’nın emlak dükkanı kurşunlandı: 1 yaralı
21:16 UEFA Şampiyonlar Ligi: Fenerbahçe: 1 - Sturm Graz: 0 (Maç devam ediyor)
21:05 İsmail Kartal’dan 11’de iki değişiklik
21:00 Manyas’taki orman yangını kontrol altına alındı
20:59 Sakarya’da sahile İDA vurdu
  1. Anasayfa
  2. KÜLTÜR - SANAT
  3. Bu köyde herkes yüzyıllardır Ramazan’ın ilk günü aynı yemeği yiyor

Bu köyde herkes yüzyıllardır Ramazan’ın ilk günü aynı yemeği yiyor

Bursa’nın Kestel ilçesinde Osmanlı köyü olarak bilinen Kozluören köyünde yüzyıllardır tüm köy halkı Ramazan ayının ilk gününde aynı yemeği yiyor. 400 nüfuslu köydeki her hane ilk iftarda oruçlarını çullama ve yeşil mercimek yiyerek açıyor.. Bursa’nın Kestel ilçesinde Osmanlı köyü olarak bilinen Kozluören köyünde yüzyıllardır tüm köy halkı Ramazan ayının ilk gününde aynı yemeği yiyor. 400 nüfuslu köydeki her hane ilk iftarda oruçlarını çullama ve yeşil mercimek yiyerek açıyor. Bursa’ya yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta İnegöl ve Kestel ilçelerinin tam ortasında yer alan Kozluören köyünün geçmişi Selçuklu Devletinin son dönemlerine kadar dayanıyor. O dönemde yaşamış ve köyün kurucusu olarak ta bilinen Abdal Mehmed ismindeki gönül erbabının savaş zamanı ve Ramazan ayının ilk günü eşi Gül Hatun’a yaptırıp tüm köye dağıttığı Çullama ve Yeşil Mercimek geleneği 900 yıldır hiç bozulmadan günümüze kadar ulaşıyor. 11 Ayın Sultanı Mübarek Ramazan ayının ilk gününde 20 haneli köyün her mutafında sabah erken saatten itibaren bu iki yemek hazırlanıyor. İftar vakti yaklaştığında ise tüm ocaklardan pişen geleneksel iki yemeğin kokusu geliyor. Önce elde açılan yufkalar bir tepsiye baklava gibi dizilip üzerine tercihe göre pişirilen beyaz yada kırmızı etler dökülüyor. Daha sonra tereyağı eritilerek hazırlanan soslar dökülerek çullama denilen yemek iftar sofralarına servis ediliyor. Ramazan’ın birinci gününde her evde pişirilen çullama ve yeşil mercimek iftarda afiyetle yeniyor. Kozluören Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ruhsel Demirtaş, Çullama ve Yeşil mercimek Ramazanlarda olmazsa olmazımız. İlk günü mutlaka yaparız. Büyüklerimizden öyle gördük. Babannelerimiz ninelerimiz hep yapardı. Biz yapıyoruz bizden sonrada inşallah yaparlar" diye konuştu. Köy halkından Berrin Selçuk ise, Ramazan’da ilk gün herkesin evinde bu yemek pişer. Un su ve tuzla karıp hamuru açar ve saçta pişiririz. Daha sonra onları sarıp küçük küçük keserek üzerine pişirdiğimiz tavuğu dökeriz. İftarda da çokta güzel yeriz Ramazan’ımızda çok güzel geçer bu sayede. Herkesin evinde ilk günü yeşil mercimek ve çullama pişer" dedi.

 
11-03-2024 13:59
Abone Ol Google Publisher
Bu köyde herkes yüzyıllardır Ramazan’ın ilk günü aynı yemeği yiyor
YORUMLAR
  • Website
KÜLTÜR - SANAT
Açıkhava’da ‘cimri’ye alkış yağmuru
Açıkhava’da ‘cimri’ye alkış yağmuru
Kadın üreticiler festivalde buluşacak
Kadın üreticiler festivalde buluşacak
Bahçelievler’de geleneksel açık hava sineması etkinliği vatandaşlardan ilgi gördü
Bahçelievler’de geleneksel açık hava sineması etkinliği vatandaşlardan ilgi gördü
İznik’te yaz akşamları çocukların neşesiyle renkleniyor
İznik’te yaz akşamları çocukların neşesiyle renkleniyor
Levent Yüksel, 9 Ekim’de Harbiye Açıkhava’da konser verecek
Levent Yüksel, 9 Ekim’de Harbiye Açıkhava’da konser verecek
Çok Okunanlar
1
Yaşlı alzheimer hastası kadın eve not bırakıp kayboldu
2
Çocuklar, Açık Hava Kütüphanesi’nde kitap okuma alışkanlığı kazanıyorlar
3
Bağcılar’da uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı
4
AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir, "Partimize katılımlar sadece AK Parti’nin değil, Türkiye’nin büyümesidir"
5
Tosyalı’nın cüruf bazlı yüksek performanslı asfaltı Kocaeli yollarında
Loading...
Yükleniyor...
Sonraki

© 2026 Tüm hakları saklıdır. Sistem : Gazisoft Haber Yazılımı


  • BURSA HABER
  • BURSASPOR
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • ASAYİŞ
  • SİYASET
  • SPOR
  • EĞİTİM
  • DÜNYA
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR - SANAT
  • YEREL
  • RÖPORTAJ
  • GENEL

İletişim Künye Yayın İlkeleri Kurallar Gizlilik Kullanıcı Sözleşmesi Veri Politikası
Haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

Haber : Bu köyde herkes yüzyıllardır Ramazan’ın ilk günü aynı yemeği yiyor