BURSA HABER
Giriş Tarihi : 11-07-2023 10:24

BTÜ dünya üniversiteleri arasında

Dünya üniversiteleri sıralama endeksi Times Higher Education (THE) etki sıralaması 2023 yılı sonuçları açıklandı. Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), “Nitelikli Eğitim” ile “Temiz Su ve Sıhhi Şartlar” kategorilerinde dünyada ilk 300 üniversite arasında yer aldı..

BTÜ dünya üniversiteleri arasında

Dünya üniversiteleri sıralama endeksi Times Higher Education (THE) etki sıralaması 2023 yılı sonuçları açıklandı. Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), “Nitelikli Eğitim” ile “Temiz Su ve Sıhhi Şartlar” kategorilerinde dünyada ilk 300 üniversite arasında yer aldı.
Glasgow Üniversitesi tarafından yürütülen Times Higher Education (THE), 2023 yılı etki sıralamasında, dünya genelinde 112 ülkeden bin 600’e yakın üniversite değerlendirmeye alındı. Times Higher Education etki sıralaması, üniversitelerin başarılarını Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma hedefleri istikametinde değerlendiren tek performans sıralaması olma özelliği de taşıyor. Bu yıl açıklanan küresel etki sıralaması çerçevesinde üniversiteler, “araştırma”, “yönetim”, “eğitim” ve “sosyal destekler” olmak üzere dört ana alanda ve 17 alt kategoride değerlendirildi.
BTÜ, Times Higher Education (THE), 2023 yılı etki sıralamasında altı kategoride Türk üniversiteleri arasında ilk otuzüniversitearasında kendine yer buldu. “Nitelikli Eğitim” kategorisinde Türkiye’de 11. sırada yer alan BTÜ, Dünya sıralamasında ilk 300’e girdi. “Temiz Su ve Sıhhi Şartlar” kategorisinde Dünya genelinde ilk 300 üniversite arasında giren Bursa Teknik Üniversitesi, Türk üniversiteleri arasında 7. sırayı elde etti. “İklim Eylemi”, “Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar”, ” Erişilebilir ve Temiz Enerji” kategorilerinde dünya genelinde ilk 600’de yer alan BTÜ, Türkiye’deki üniversiteler arasında ise sırasıyla 19. , 19. ve 22. sırada olma başarısının gösterdi.
Dünya genelinde ilk 800 arasında yer aldığı “Yoksulluğa Son” kategorisinde ise BTÜ, Türkiye’deki üniversiteler arasında 19’uncu oldu. Türkiye’den 79 üniversitenin değerlendirildiği Genel Etki Sıralamasında BTÜ, Times Higher Education (THE) tarafından açıklanan THE Impact Rankings 2023 genel sıralamasında ilk binde yer aldı. Genel değerlendirmede BTÜ ile birlikte 43 Türk Üniversitesi daha ilk bin üniversite arasına girme başarısını gösterdi. Sıralamada, Üniversitelerde yürütülen Birleşmiş Milletler’in “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” (SKA) istikametinde belirlenen ‘17 Dünya Sorunu’ ile ilgili çalışmalar değerlendirildi. Üniversitelerin araştırma, yönetim, sosyal yardım ve öğretim düzeyleri ile toplumsal, çevre ve sosyal gelişme üzerindeki etkileri de sıralamanın sonuçlarına yansıdı. Sonuçlara göre dünya genelinde Avustralya Batı Sidney Üniversitesi ilk sırayı elde etti. İkinci sırada U.S. Manchester Üniversitesi, üçüncü sırada ise Kanada Queen’s Üniversitesi yer aldı.
Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, BTÜ’nün THE 2023 Etki Listesinde yer almasının önemli ve anlamlı olduğunu kaydetti. Üniversitelerin, Birlemiş Milletler tarafından Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin uygulanma sürecindeki önemli aktörler arasında görüldüğünü söyleyen Çağlar, üniversite faaliyetlerinin nitelikli eğitim, ekonomik büyüme, iklim, toplumsal eşitsizliklerin azaltılması, sorumlu tüketim ve üretim, sağlıklı bireyler ve hedefler için ortaklıklar gibi hedeflere katkı sunduğunu kaydetti.
BTÜ’nün bilimsel çalışmaları ile de adından söz ettirdiğini aktaran Çağlar, “Günümüzde üniversitelerin topluma olan katkılarının uluslararası endekslerle ölçümlenmesi önem kazandı. Bu alandaki önemli endekslerin başında gelen THE Impact Ranking’de bu sene de Bursa Teknik Üniversitesi’nin yükselişi devam etti. Yürüttüğümüz kalite ve akreditasyon süreçleri, uluslararası alandaki çalışmalar ile akademik ve idari personelimizin öz verisi BTÜ’nün başarısının anahtarıdır. Kalite çalışmaları ile hedeflerine ilerleyen BTÜ, saygın değerlendirme kuruluşlarının listelerinde her yıl daha da yukarılarda yer alacaktır” şeklinde konuştu.