Anadolu Üniversitesi müzik algısını ölçen çevrim içi test geliştirdi

Rektör Prof. Dr. Fuat Erdal, projenin müzik üzerine düşünenlerin müzik yeteneğini bilimsel temellerle keşfetmek ve bu yeteneğin gelişimine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirildiğini söyledi.

- 14-04-2021 13:01

 

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ozan Evrim Tunca yürütücülüğünde bilimsel araştırma projesi kapsamında herkesin rahatlıkla müzik algısı hakkında bilgi sahibi olabilmesini amacıyla çevrim içi test geliştirildi.

AÜ Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, "Anadolu Üniversitesi müzik algısı testi"nin (AMAT) Senato Salonu'nda düzenlenen tanıtım toplantısında, müziğin, felsefe ve matematik gibi tarih boyunca önemli çalışma alanlarından biri olduğunu söyledi.

Müziğin bir anlatım sanatı olarak evrensel dilini yorumlama konusundaki arayışların devam ettiğini anlatan Erdal, şöyle konuştu:

"Özellikle çocukluk döneminde müziğe tarih boyunca eğitimin bir parçası olarak bakılmıştır. Etkili bir öğretim aracı olarak değerlendirilmiştir. Üniversite olarak Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenen Anadolu Üniversitesi müzik algısı testi projesi, müzik üzerine düşünenlerin ve herkesin müzik yeteneğini bilimsel temellerle keşfetmek, bu yeteneğin gelişimine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirildi.

Çevrim içi olarak gerçekleştirilecek testle özellikle çocuklar olmak üzere her yaştan bireyler kendi müzik algıları hakkında bilgi sahibi olabileceğine işaret eden Erdal, "Böylece bu alandaki yeteneklerine uygun eğitimi alabilecekler. Ülkemizde yeni yeteneklerini keşfedilmesine bilimsel olarak katkı sağlayacak AMAT'ı hayata geçiren Prof. Dr. Ozan Evrim Tunca, Prof. Dr. Şükrü Torun ve Prof. Dr. Evim Genç Kumtepe'ye teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Tunca ise AMAT'ın özellikle çocukların ve öğrencilerin müzikle ilgili becerileri hakkında bilgilendirme yapması amacıyla hazırlandığını bildirdi.

Üniversitenin internet sitesi üzerinden test rahatlıkla ulaşılabildiğini ifade eden Tunca, "Amacımız 7 yaşından itibaren kişilerin müzik algısı hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayabilecek bilimsel bir testi herkese ulaştırabilmektir. Kolaylıkla alacağını bir hesapla teste girip, bu hizmetten faydalanıyor." dedi.

Konuşmalarından ardından testin tanıtımı gerçekleştirildi.

 

Günün Diğer Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm savaşların, krizlerin, trajedilerin barışçıl yollarla çözülmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Birileri yolumuzdan çevirmeye çalışsa da bundan asla geri adım atmayacağız."

15:49 - GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye söz konusu olduğunda aslan kesilenler mesele soykırım şebekesi olunca kağıttan kaplana dönüşüyorlar. Bu çifte standardın ta kendisidir. Ülkemize karşı alenen haksızlık yapılmasını içimize sindi

15:49 - GÜNDEM

Sergen Yalçın: "Kim hak ediyorsa burada olacak"

15:48 - SPOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Harabeye çevrilen Gazze’de bugün bile insanlar enkaz yığınları içinde hayata tutunmaya çalışıyor. Bu cinnet hali karşısında sergilenen acizliğin hiçbir haklı sebebi olamaz. Vicdan taşıyan herkesin ses

15:44 - GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "On milyonlarca insan savaşın, açlığın pençesinde hayata tutunmaya çalışıyor. Barış ve sağduyu çağrısı yapanlar azınlıkta kaldı" dedi.

15:39 - GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Güç rekabetinin giderek sertleştiği, değerlerin toprak kaymasına uğradığı sancılı bir dönemden geçiyoruz. Eskinin ölmekte olduğu, yeninin ise daha doğamadığı bir krizi birlikte tecrübe ediyoruz" dedi.

15:38 - GÜNDEM

İstanbul’da düzenlenen TRT World Forum’da konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Geleceği şekillendirecek, milyarlarca insanın hayatını etkileyecek konulara burada ışık tutuluyor. Dünyanın tamamı için barışa, huzura ve

15:36 - GÜNDEM

Ford Otosan, COP31’de sürdürülebilir sanayi ve mobilite ekosisteminin geleceğini gündeme taşıyacak

15:20 - EKONOMİ

Başkan Mustafa Kocaman gençlerle sıra gecesinde buluştu

15:20 - GENEL

İstanbul semalarında ilginç manzara

15:19 - GENEL